środa, 7 listopada 2012

[7]

Z racji tego, ze pogoda iście jesienna, a wręcz zimowa, przymierzam się do zrobienia rozgrzewającej zupy dyniowej z dodatkiem imbiru. Pod ręką mam: małą dynię, którą przekroję na pół, usunę środek wraz z pestkami. Pokroję ją na kawałki. Do głębokiego garnka wleję odrobinę oliwy, podsmażę drobno posiekaną cebulę z imbirem. Dodam aromatyczne kawałki dyni. Zaleję wywarem warzywnym. Całość będę gotować, do momentu, aż warzywo będzie całkiem miękkie. Dla smaku dodam orzechy, odrobnę soli i pieprzu. Całość zmiksuję blenderem. Dodam gęstą śmietanę.
 Przepyszną zupę wleję do ulubionego kubka. Zwinięta w kłębek, w ulubionym dresie i ciepłych wełnianych skarpetech, nakarmię moje zziębnięte ciało.Czasami do zupy wkładam świeżą bagietkę, które nasączona rozgrzewającym daniem, smakuje wyśmienicie.

                                                     A oto największa dynia w Polsce!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz